Слідкуйте за новинами

Інститут громадянського суспільства відкриває новий розділ – «земля»

Дата: 20.01.2012

Відкриття нового розділу та входження Інституту в детальне вивчення проблеми та ризиків від майбутнього «завершення земельної реформи» в Україні продиктоване великою стурбованістю, що «земельна реформа» у тому вигляді, як вона готується та просувається, може стати останнім каменем в могилі українського селянства, у яку його поклали наприкінці двадцятих років минулого століття ще більшовики і не дають з неї виплутатись і в уже незалежній Україні.

Ми розуміємо, що запровадження приватної власності на землю, неминуче має привести до обігу земель і від цього нікуди не дітись. Але ми також розуміємо, що земля сільськогосподарська, придатна для вирощування культур, які формують основний набір продуктів, необхідних для життя людини не є звичайним майном, обіг якого регулюється цивільним законодавством і втрата якого не є проблемою народу.

Земля, у нашому розумінні належить в першу чергу людству, як такому, адже саме завдяки родючості землі, існує людство зростаючи чисельно та покращуючи умови свого проживання.

Земля належить також народу, який проживає на цих територіях, де вона обробляється і саме цей народ відповідальний перед людством за збереження цієї землі.

Наостанок, земля належить сім’ї людини, яка обробляє цю землю, харчує з її допомогою свою сім’ю та людей, що проживають у містах та місцевостях і займаються іншими виробництвами чи наданням послуг. Оформлення юридичного права власності на землю конкретній фізичній особі, ніяк не позбавляє права на землю народу та людства.

Саме тому, завдання та відповідальність народу, а в особі народу законних органів влади, аби зберегти землю від виснаження, не використання, або не ефективного використання.

І саме тому земельна реформа, про яку сьогодні говорять в Україні не повинна і не може стати інструментом простого чергового відчуження людини від землі, концентрації земель у тих, хто наближений до прийняття владних рішень, аби отримати чергові свої мільярди і залишити після себе не придатну для відтворення народу територію.

Виходячи з такого розуміння особливості землі, ми плануємо вести роз’яснювальну роботу щодо способів, механізмів та стримувань у процесі створення в Україні прозорого та відповідального ринку земель, показувати кращий та гірший світовий досвід, звертати увагу на особливості українського законодавства щодо земель та його порівняння з іноземним законодавством.

Запрошуємо спеціалістів та просто небайдужих громадян до участі в наших дискусіях. Чекаємо вас на нашому сайті.

21.01.12

Поділитися