Слідкуйте за новинами

Про регіональні комісії з оцінки та попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (ДФРР)

Дата: 20.07.2015

В Міністерстві регіонального розвитку уже пройшли умовний «захист» власних проектів регіонального розвитку всі українські області.

На жаль розгляд цих проектів показав, що більшість з них (реально майже всі) не є власне проектами у розумінні цього слова, які випливають із відповідної стратегії розвитку області та плану заходів з її реалізації.

Ми розуміємо, що це нові для України процедури, але їх дотримання дає змогу не тільки використати кошти ДФРР за призначенням – для розвитку регіону, але й навчитись використовувати власні бюджетні кошти на основі проектів, а також отримати навички з підготовки проектів для фінансування за рахунок коштів ЄС.

Важливою складовою формування нових підходів до фінансування регіонального розвитку в областях є відкритість та доступність інформації про можливість подання проектів та роботу конкурсних комісій в областях.

Інститут громадянського суспільства провів маленьке дослідження веб-сайтів ОДА на предмет оприлюднення інформації щодо діяльності регіональних комісій та дотримання вимог законодавства, яке регулює питання проведення конкурсних відборів.

Нормативно-правова база.

Постанова КМУ «Деякі питання державного фонду регіонального розвитку» від 18 березня 2015 р. № 196 – встановлює Порядок підготовки, оцінки та відбору програм і проектів, що можуть фінансуватись за рахунок ДФРР. Рада міністрів АРК, обласні, Київська та Севастопольська міські ОДА для проведення оцінки та попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів мали утворити відповідні регіональні комісії з оцінки та попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку (регіональні комісії).

Наказ Мінрегіонбуду «Про питання підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного регіонального розвитку» №80 від 24.04.2015р. – затверджуються форми інвестиційних програм і проектів, технічне завдання та перелік необхідних документів, які подаються Мінрегіонбуду для оцінки відповідності вимогам законодавства, встановлюються вимоги до інформації, яка має бути оприлюднена на сайтах ОДА.

Наказ Мінрегіонбуду «Про затвердження примірного Положення про регіональну комісію з оцінки та проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів ДФРР» №74 від 17.04.2015р. – встановлюються порядок формування комісії, її завдання, склад, форми роботи тощо.

Відповідно на сайтах ОДА має бути оприлюднена така інформація:

  1. склад регіональної комісії та положення про неї – оприлюднюється не пізніше трьох днів з дня прийняття відповідного рішення на офіційному веб-сайті органу, що її утворив;
  2. про час, місце проведення засідання регіональної комісії, а також Інтернет-адресу, за якою відбуватиметься трансляція її засідання – не пізніше як за три робочі дні до дня проведення засідання розміщується на офіційному веб-сайті органу, який утворив таку комісію, та надсилається до Мінрегіонбуду;
  3. оголошення про проведення відбору – не пізніше як за 30 днів до початку проведення оцінки та відбору. В оголошенні обов’язково зазначаються перелік технічних завдань на програми і проекти (затверджені Мінрегіонбуду), умови проведення відбору, місце прийому документів, адреса для роз’яснень;
  4. засідання регіональної комісії транслюються та їх записи розміщуються на офіційному веб-сайті органу, що її утворив;
  5. інформація про інвестиційні програми і проекти регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, висвітлюється на відповідній сторінці офіційного веб-сайту Мінрегіонбуду  (htpp://dfrr.minregion.gov.ua), для адміністрування якої призначається відповідальна особа.

Загальні висновки.

В цілому, оприлюднення обов’язкової інформації на сайтах ОДА про діяльність регіональних комісій виконується, але часто досить формально, а пошук такої інформації не є простим. Наприклад:

  1. «інформація про утворення комісій» може бути розміщена і в розділі «Нормативні акти», «Актуальна тема» так і в розділі «Оголошення».
  2. «оголошення про проведення конкурсів» може бути розміщене в розділі «Інформація для ЗМІ» (підрозділ «Оголошення»), «Корисна інформація», в розділах «Економіка», «Соціально-економічний розвиток» або на сторінках окремих департаментів ОДА .

Щодо повноти оприлюдненої інформації та відповідності інформації вимогам Наказів Мінрегіонбуду зауважень стає ще більше, а саме ознайомитись з переліком проектів, які поданні на конкурс або є переможцями в попередньому відборі можна лише на таких сторінках ОДА:

Вінницькаhttp://www.vin.gov.ua/web/vinoda.nsf/web_alldocs/Doc%D0%AF%D0%86%D0%9A%D0%929XAAKP

Одеська – Сторінка Департаменту фінансів, розділ «новини» оприлюднена інформація про роботу Комісії, коротко про проекти переможці http://gfu.odessa.gov.ua/novosti/robota-mzhvdomcho-koms-z-ocnki-vdpovdnost-nvesticjnih-program-proektv-regonalnogo-rozvitku/

Полтавська – Розділ «Інвестиційна діяльність», підрозділ «Конкурс інвестиційних програм» містить посилання на «Перелік інвестиційних програм» (http://www.adm-pl.gov.ua/sites/default/files/upload/perelik_z_viklyuchennyami.zip )

Рівненська – перелік об’єктів які будуть фінансуватися за рахунок фонду регіонального розвитку: http://www.rv.gov.ua/sitenew/main/ua/publication/content/36341.htm

Сумська – Оголошення про результати конкурсу на сторінці Департаменту економічного розвитку та торгівлі http://www.gue.sm.gov.ua/index.php/uk/322-vidbuvsya-konkurs-proektiv-shcho-mozhut-realizovuvatisya-za-rakhunok-koshtiv-derzhavnogo-fondu-regionalnogo-rozvitku (протокольне рішення, перелік та оцінка проектів)

Херсонська – Результати рейтингової оцінки проектів http://www.khoda.gov.ua/ua/ehkonomicheskoe-razvitie-oblastii/investicionnye-programmy-i-proekty-regionalnogo-razvitiya-kotorye-mogut-realizovyvatsya-v-2015-godu а також «Перелік інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2015 році в Херсонській області» містить повну інформацію щодо проектів

Чернівецька – Підрозділ «Регіональна комісія» http://www.oda.cv.ua/page/regionalna-komisiya інформація про проекти – перехід на сторінку http://dfrr.minregion.gov.ua/ ДФРР

Висновок:

Процедури оголошення та відбору проектів для фінансування з ДФРР на 2015 рік поки що не стали достатньо відкритими, так само, як і діяльність регіональних комісій, що є можливо однією з причин подання в основному традиційних проектів будівництва та ремонту об’єктів бюджетної сфери та відсутність реальних розвиткових проектів.

P.S. Скачати таблицю можна за цим посиланням!

Поділитися