Слідкуйте за новинами

Експертний форум з питань земельної реформи

Дата: 13.01.2012

tck

ЕКСПЕРТНИЙ ФОРУМ З ПИТАНЬ ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ

14 лютого 2012 року

м. Київ

Протягом 2010-2011 років в Україні уже пройшли «бюджетна», «податкова», «пенсійна» реформи. На черзі завершення «земельної» реформи, а точніше запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення уже з січня 2013 року. По телебаченні та у газетах уже ведеться агітація за продаж земель, що дуже нагадує агітацію за приватизацію державного майна, яка закінчилась переходом державної власності в руки невеликої кількості людей, які стали українськими олігархами.

Не зважаючи на те, що земля є значно вагомішим об’єктом власності, ніж будь-які заводи чи фабрики, оскільки саме земля є джерелом існування людства, народу, а не просто власністю конкретної особи, в суспільстві відсутній діалог навколо проблеми купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, не здійснено прогнозування наслідків від «земельної» реформи. Помилки щодо ринку землі можуть мати дуже тяжкі наслідки для українського народу.
Це спричиняє необхідність активізації публічної дискусії із залученням широкого експертного середовища про цілі, засоби державної політики в сфері запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення.
З метою активізації громадянського публічного діалогу щодо запровадження ринку землі ГО «Лабораторія досліджень ТЦК» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» розпочали реалізацію проекту «Експертний форум з питань земельної реформи».
Проект передбачає організацію та проведення на професійній основі відкритого, доступного та прозорого експертного обговорення мети, засобів та ризиків земельної реформи.
Експертний форум з питань земельної реформи відбудеться 14 лютого 2012 року у м. Києві.
До участі у Форумі запрошено понад 40 експертів з різних сфер: економіки, історії, культури, права ,представників неурядових фахових організацій, професійних асоціацій, громадських діячів, журналістів.
Ринок землі це не просто торгівля нерухомими об’єктами, адже саме земля є націє творчою основою, і саме відчуження працюючого на землі від землі привело до краху рабовласництво, кріпацтво, радянську систему. Саме тому мають бути обговорені різні аспекти «земельної» реформи, ризики, які можуть мати місце при різних варіантах її запровадження.
Під час Експертного форуму будуть розглянуті наступні питання:

  • Проблеми сільських територій – яка ситуація насправді і що є причиною здобутків та втрат?

(тут розглядаються такі підпитання: демографічна криза, доходи домогосподарств, соціальна та культурна сфера. Наскільки ситуація в сільських територіях пов’язана із сільськогосподарським виробництвом та політикою держави щодо сільських територій. Наскільки руйнування традиційного села загрожує українському суспільству?)

  • Сільськогосподарське виробництво – динамічний розвиток, стагнація чи щось інше?

(динаміка сільськогосподарського виробництва у ВВП держави, структура сільськогосподарського виробництва і її вплив на ситуацію на селі, вал чи додана вартість?, високотоварні «холдинги» чи мультисекторні ферми?)

  • Для чого потрібен ринок земель?

(наскільки відсутність ринку земель обмежує зростання СГ виробництва? Яка головна мета впровадження ринку? Чи можна уберегтись від вичавлювання українського селянства з українських земель?)

  • Які потенційні можливості та загрози супроводжують впровадження ринку земель?

(історичні та культурологічні паралелі навколо земельного питання? Концентрація та консолідація земель – що є благом, а що загрозою? Чи вирішимо питання «мети» купівлею-продажем земель? Як зберегти родючість земель?  )

  • Чи вірною дорогою іде «земельна реформа»?

(Як регулюється нині право на купівлю-продаж? Наскільки адекватним є таке регулювання? Наскільки ув’язано слід розглядати закони про державний кадастр, фермерське господарство, ринок земель? Наступ на індивідуальне підприємництво та фермерство – ланки одного ланцюга, чи випадковість?)
По кожній із заявлених дискусійних панелей будуть підготовлені аналітичні матеріали, думки впливових та авторитетних в Україні чи поза її межами людей. Також будуть виготовлені мобільні інформаційні стенди, відзняті відеоматеріали (що транслюватимуться під час форуму).
Під час заходу учасники матимуть змогу обговорити будь-які питання, що стосуються земельної реформи.
За результатами Експертного форуму буде видано збірку матеріалів, у якій міститимуться в узагальненому варіанті усі висловлені експертні позиції щодо основних ризиків та загроз для українських громадян від запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення у  тому варіанті, який представлено українським Урядом.
Усі витрати, пов’язані із проїздом, проживанням та харчуванням учасників Експертного форуму покриватимуться за рахунок організаторів заходу.
Заявки на участь у Експертному форумі мають бути подані у електронному вигляді на адресу ccc-research@ukr.net до 1 лютого 2012 року. Прийом заявок завершиться о 18.00 за київським часом.
Відбір заявок проводитиметься на конкурсній основі організаційним комітетом. Результати конкурсного відбору буде повідомлено не пізніше 6 лютого 2012 року.
Програма Експертного форуму буде опублікована не пізніше 6 лютого 2012 року.

ФОРМА ЗАЯВКИ Вираження інтересу до участі у Експертному форумі з питань земельної реформи