Слідкуйте за новинами

Навчальний семінар у Бахчисарайському районі

Дата: 25.03.2011

Навчальний семінар для сільських, селищних голів та депутатів місцевих рад Бахчисарайського району відбувся 16-17 березня 2011 р. на базі санаторію «Чорноморець» у селі Піщане Бахчисарайського району.

Семінар було організовано за участю Інституту громадянського суспільства у рамках Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Впродовж двох днів учасникам семінару було представлено низку навчальних презентацій на такі теми:

– Система місцевого самоврядування в Україні: законодавство, органи та посадові особи (А. Ткачук);

– Регулювання діяльності органів та посадових осіб місцевої ради. Статут громади. Регулювання місцевої демократії у громаді. Особливості підготовки проектів рішень ради та виконавчого комітету (А. Ткачук);

– Місцеві податки та бюджет (Ю. Ганущак);

– Органи та посадові особи місцевого самоврядування як учасники судових розглядів (О. Врублевський);

– Місцевий розвиток. Ресурси для місцевого розвитку (І. Абрам’юк);

– Планування територій та розпорядження землею (О. Врублевський).

Презентації супроводжувалися численними прикладами із багатого практичного досвіду, накопиченого Інститутом у сфері місцевого самоврядування та розвитку.

Учасники також отримали деякі друковані видання Інституту, де вони знайдуть низку корисних порад та зразки документів для практичного використання.

Крім, власне, презентацій значний час було відведено на практичну роботу в групах, на контроль засвоєння матеріалу та на цікаві дискусії.

Як буває в таких випадках, двох днів семінару не вистачило, тому по його завершенню ще кілька годин продовжувалося спілкування експертів з деякими із слухачів. По суті, окрім навчання, учасники семінару отримали низку практичних консультацій з різноманітних питань повсякденної діяльності.

Особливий інтерес викликали питання практичного застосування земельного, господарського та антикорупційного законодавства, регламентації діяльності місцевих рад, механізмів залучення громадян, територіального та стратегічного планування розвитку громад, пошуку ресурсів для місцевого розвитку.

Інститут, з урахуванням виявлених у ході семінару проблем та потреб, продовжить видання серії практичних посібників «Бібліотека депутата місцевої ради (нещодавно побачила світ перша книга згаданої серії «Врегулювання діяльності місцевої ради та її органів»).

Семінар яскраво засвідчив, що фахова підготовка посадових осіб органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад є гострою та актуальною проблемою. Однак для досягнення реальних результатів усі навчальні заходи із цією категорією слухачів мусять мати чітке практичне спрямування.