Слідкуйте за новинами

Підтримка ОТГ Хмельницької області. Бюджет та ДФРР.

Дата: 22.12.2015

Підтримка ОТГ Хмельницької області. Бюджет та ДФРР.

В рамках впровадження проекту «Підтримка розвитку об’єднаних територіальних громад у Хмельницькій області» представники ГО «Інститут громадянського суспільства» перебувають із робочим візитом на Хмельниччині з метою обговорення нагальних питань, пов’язаних із формуванням бюджетів об’єднаних територіальних громад (ОТГ) на 2016 рік та розробленням проектів стратегічного розвитку для отримання фінансування за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку і міжнародної технічної допомоги.

Вже проведено дві робочі зустрічі із головами і бухгалтерами ОТГ. Одна у м. Хмельницькому, де прийняли участь представники з Хмельницького, Волочиського та Городоцького районів та друга – у м. Дунаївці, на якій були представники громад Дунаєвецького, Новоушицького і Кам’янець-Подільського районів.

У порівнянні з минулими місяцями можна констатувати ще більш високу зацікавленість, практичність і логічність питань зі сторони голів ОТГ, особливо під час робочої зустрічі, що мала місце у м. Дунаївці. Довелось мінімізувати певні острахи і надати нових імпульсів на майбутнє.

Підсумовуючи перший робочий день, можна стверджувати, що питання перетворення нинішніх районів на реальні повіти стає нагальною необхідністю. Особливо це стосується районів, де районний центр об’єднав навколо себе сусідні громади. Те, що залишилось від району, є абсолютно неспроможною територією, яка уже не матиме, ні бюджету, ні реального впливу на ситуацію. Це призводить до того, що управлінцям на районному рівні немає чим керувати у такому обрізаному районі. Якщо ще півроку тому ці районні управлінці були значимими щодо сільрад, то поряд з ОТГ у них не має перспектив. Якраз відбувається те, про що було неодноразово акцентовано при старті реформи: переглянути відразу і громади і райони, інакше буде додатковий хаос. На жаль, це потроху має місце: райони починають руйнуватись.

Пропонується лише єдиний вихід врегулювання цієї проблеми цивілізованим шляхом, а саме – ухвалювати проект Закону України “Про засади адміністративно-територіального устрою”. Це варто робити якомога швидше. Проект ЗУ вже давно розроблено ГО «Інститут громадянського суспільства».

Депутати – ваш хід!