Слідкуйте за новинами

Хроніка одного дня. Муніципалітет Грозуплє. Чим і як живуть муніципалітети Словенії. Частина 3

Дата: 26.09.2019

Н. Рохова

Хроніка одного дня. Муніципалітет Грозуплє.  Чим і як живуть муніципалітети Словенії. Частина 3

 Частина третя

Ще один день у Словенії добіг кінця. Подумки проживаю кожну його хвилину.

Ранок… Дорога до муніципалітету Грозуплє, який знаходиться на південному сході Любляни.

В Грозуплє у нас планова зустріч з мером та його командою. За вікном комфортабельного автобусу пропливають неймовірні краєвиди: ошатні будинки гармонійно вписуються в місцеві ландшафти – пагорби та луги, що потопають в зелені.

Уже на виході з автобусу нас зустрічає Душан Хочивар – директор муніципального управління муніципалітету Грозуплє, тисне всім руку і великодушно запрошує до мерії.

Мер міста доктор Петер Верліч – щиро всміхаючись, вітає нас.

«Сьогодні нас з вами вітає сонечко. Зазвичай щоранку ми бачимо туман, який розсіюється і сходить сонце. Це добрий знак. Ми постараємося показати все найкраще, що є в нашому муніципалітеті і зробити ваше перебування чудовим»,- приязно говорить пан мер.

Грозуплє – один із муніципалітетів в центральній Словенії. Розташований на південь від столиці Любляни в історичному регіоні Нижня Карніола. Адміністративним центром є місто Грозуплє. Община відома перш за все культурною та історичною спадщиною. Центр відомий як розвинене комерційне та промислове місто. Муніципалітет включений до Осреднєсловенського (Центрального) статистичного регіону Словенії.

Муніципалітет був заснований 1 січня 1995 року і складається з 2-х великих центрів: Грозуплє, яке має 7 тисяч населення, поселення Шмарє Сап, яке знаходиться ближче до Любляни, та 65 сіл. У громаді проживає понад 21 тисяча мешканців, територія – 134 кв.км. Останніми роками відбувається активне переселення із столиці до Грозуплє. В муніципалітеті проживає, в основному, молодь.

Муніципалітет має дуже хорошу інфраструктуру, яка тісно пов’язана з Любляною. Через нього проходить автотраса Любляна-Загреб. Грозуплє також є важливим залізничним центром Словенії.

Як і всі муніципалітети Словенії Грозуплє має свій герб та прапор, виконані в червоно зеленій кольоровій гамі. За словами мера, зелений колір символізує «зелену спрямованість громади», а також їх долинний регіон, повний лугів та пагорбів. Червоний – спрямованість до розвитку. В своїй Стратегії розвитку громада зафіксувала бажання розвивати свою громаду глобально, створюючи як внутрішньодержавні зв’язки так і міжнародні.

Прапор Грозупля

Природна пам’ятка муніципалітету Грозуплє – Радинське поле. На середині поля є курган і церква.

На території муніципалітету проходить Магдалинська гора, де знайдено артефакти із Галштатської культури періоду залізної доби, а це 1000 років до нашої ери. Світовою пам’яткою, розташованою на території Словенії, є Пустонські печери, але печери Грозуплє нічим не гірші, вони складаються із 7 залів.

Щорічно в місті Грозуплє проходить два великих заходи: навесні та восени. Навесні проходить велосипедний марафон, в якому беруть участь три муніципалітети та понад 1000 учасників. Восени – відбувається прощання з літом, вітання осені, на святі традиційно багато музики та веселощів.

Муніципалітет є економічно потужним. На території функціонує близько 1000 малих та середніх підприємств. Майже всі підприємства є прибутковими. Розвинені логістичні підприємства, металообробна промисловість. На території муніципалітету діє найбільше для Балканського регіону хлібопекарське підприємство.

Розвиток муніципалітету прийшовся на останні 10 років.

Практично всі проєкти муніципалітету мають на меті покращення життя його мешканців.

Гордістю громади є бібліотека, яка складається із старої та нової частини. Щодня її відвідують близько 800 читачів.

Тут 11 років назад розпочалася робота над транспортним сполученням з столицею. Сьогодні жителі Грозуплє, які працюють у столиці, без проблем можуть доїхати до Любляни. Через високу інтенсивність руху за цим напрямком, за кошти ЄС будується на маршруті великий паркінг. Він дасть змогу власникам авто залишити свої транспортні засоби, а далі рухатися громадським транспортом.

Варто зауважити, що європейці активно підтримують розвиток громадського транспорту. До речі, ті, хто далі буде рухатися потягом звільняються від плати за стоянку машини.

В планах громади побудова нової залізничної станції на умовах міжмуніципального співробітництва. Поруч із нею, в майбутньому буде побудований новий парк для зайняття спортом.

«Дорога, що пов’язує бібліотеку та залізничний вокзал, дуже завантажена автомобілями – ми її зробимо пішохідною»,- ділиться своїми планами мер. Міжмуніципальне співробітництво є дуже важливим механізмом вирішення місцевих проблем, а тому кілька років тому три муніципалітети створили Міжмуніципальний центр розвитку.

Річний бюджет муніципалітету Грозуплє 18 млн. євро.

З 2010 року муніципалітет отримав 40 млн. євро безповоротних коштів від Європейського Союзу на реалізацію проєктів. З цих коштів було зроблено добудову до старої поліклініки, яку здали в експлуатацію в 2014 році. Поруч була побудована нова модерна аптека. Масштабним проєктом стала нова сучасна очисна споруда. На неї було витрачено 15 млн. євро допомоги від ЄС. Майже всі біль-менш великі населені пункти муніципалітету підключені до цієї очисної споруди. Це стало великим внеском в захист навколишнього природного середовища.

Зустріч у мерії завершилася урочистим підписанням Намірів про співпрацю між словенським Грозуплє та українським Обуховим.

По обіді, в супроводі Душана Хочивара – директора муніципального управління, ми оглянули новозбудовану поліклініку та аптеку. Крім того, гостинні господарі показали нам величезне сучасне футбольне поле. Ми відвідали відділення початкової школи, що розміщена в сучасному приміщенні та одну з найбільших шкіл дев’ятирічок. Кінець екскурсії містом був на території проєкту, реалізованого на умовах міжмуніципального співробітництва, – станції водоочистки.

Один день, проведений в Грозуплє показав як багато проблем на місцях можна вирішити завдяки механізму міжмуніципального співробітництва.

Далі буде…

Матеріали підготовлені за результатами Міжнародної навчальної поїздки до Словенії «Управління інфраструктурою та  співпраця між містом і селом», яка була організована Програмою для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», яка спільно фінансується Євросоюзом та його країнами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Наталія Рохова, інформаційно-комунікаційний менеджер Проєкту «Партнерство міських та сільських громад як ефективний механізм місцевого економічного розвитку»