Слідкуйте за новинами

Про місце малого та середнього підприємництва в процесах децентралізації (+ відео)

Дата: 16.06.2016

Про місце малого та середнього підприємництва в процесах децентралізації (+ відео)

Під час виступу на конференції «Розвиток українського бізнес середовища: від усвідомлення викликів до конкретних дій» Анатолій Ткачук, директор з науки та розвитку ІГС, звернув увагу на нові можливості малого та середнього підприємництва, які відкриваються в процесі реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

«Сьогодні відбулась широка децентралізація публічних ресурсів, органи місцевого самоврядування отримали досить великі кошти, які є реальними. Показники зростання бюджетів міст за 2 роки сягнули під 70%, перехід 159 об’єднаних територіальних громад в розряд міст обласного значення з відповідними ресурсами посилюють конкуренцію за інвестора та підприємця.

Державний фонд регіонального розвитку в Державному бюджеті дає змогу областям отримати кошти на регіональний розвиток прогнозовано без лобізму і поїздок до Києва. Всі області відповідно до закону «Про засади державної регіональної політики» мають власні Стратегії розвитку регіону. Але чи готові області до того аби освоювати кошти ДФРР? В 2015 році із 3 млрд. грн. коштів ДФРР 520 млн. грн. не було освоєно та повернулись до Державного бюджету України. Чому так сталось? Тому, що області досі не мали стратегічного планування і не готувались до отримання коштів, які були б більшими ніж 4-8 млн. грн. Наприклад в найбільш успішному 2012 році Тернопільська область отримала на регіональний розвиток – 0 млн. грн. Останні два роки близько 100 млн. грн. щорічно. Субвенція на розвиток інфраструктури ОТГ в 2016 році – 1 млрд. грн., Тернопільська область – 141 млн. грн.

Сьогодні, в наслідок децентралізації мале та середнє підприємництво в регіонах отримало нові можливості для участі у проектах розвитку, які реалізовуються в рамках стратегії розвитку області за рахунок ДФРР, а також за рахунок субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ, а найбільш за рахунок бюджетів розвитку місцевого самоврядування» – зазначив Анатолій Ткачук.

«Стратегія регіонального розвитку незважаючи від того хто і в якій країні її розробляє складається загалом із трьох глобальних складових: розвиток регіональної/місцевої економіки на основі розвитку підприємництва; розвиток людського капіталу в межах усієї території регіону/громади; ощадливе природокористування та збереження довкілля.

Саме тому, в усіх регіональних стратегіях є складова – розвиток малого та середнього підприємництва» – додав Анатолій Ткачук.

На його думку, стратегія регіонального розвитку є більш важливою ніж вузькі стратегії, такі як стратегія підвищення конкурентоспроможності, стратегія розвитку підприємництва, стратегія розвитку сільських територій і т.п., тому, що це розмиття зусиль на підготовку різних документів, які мають дуже близьку мету і завдання. «До цього ж слід розуміти, що державні кошти на проекти регіонального розвитку є лише в ДФРР і їх можна отримати винятково, коли проект випливає із регіональної стратегії розвитку, підготовленої відповідно до закону «Про засади державної регіональної політики», а не інших документах. Тому фінансування заходів з різних «галузевих» стратегій стає відповідальністю тих, хто ухвалював ці стратегії» – підкресли наприкінці свого виступу Анатолій Ткачук.

Переглянути відео можна за посиланням