Слідкуйте за новинами

Про землю

Дата: 25.03.2015

Про землю

Питання «про землю» завжди було ключовим в Україні. Революція 1917-20 років в Україні відбувалась не тільки як національно-визвольна, але як і «земельна», голод 1933 був результатом відбирання землі від селян та заганяння їх в колгоспи.

Зараз знову аж надто активізувалась діяльність різних суб’єктів щодо зміни підходів до «розпорядження» землею.
Наша теза про необхідність реалізації принципу «повсюдності» місцевого самоврядування, як поширення юрисдикції органів місцевого самоврядування на всю територію громади плавно трансформувалась в поширення комунальної власності на всі землі в межах цієї території, які не є приватними.

На мій погляд, це досить небезпечна тенденція. Для людей все одно, хто корупціонер – державний службовець чи орган місцевого самоврядування, для них головне аби корупція була мінімізована, а земля не була незаконно розділена чи виснажена.
В Європі значна частина земель є приватними, частина державними і невелика частина комунальними. Комунальні землі це в першу черги земля під об’єктами комунальної власності(будівлі, парки, інфраструктура).

Головним повноваженням місцевого самоврядування є монопольне право на розробку та затвердження планувальних документів – містобудівної документації в межах якої здійснюється обіг земельних ділянок.
Землями державної власності опікується спеціальний державний орган, але його рішення щодо продажу чи викупу земельних ділянок відбувається відповідно до містобудівної документації.

Сьогодні ж у нас дивна ситуація, уже багато років не виконуються законодавчі норми щодо необхідності розроблення містобудівної документації, натомість планується забрати з компетенції держави всі повноваження щодо земель державної власності, максимально спростити порядок зміни цільового призначення земель та розпорядження землями лісового і водного фонду.
На жаль дискусія з цього питання у нас замкнена у дуже вузькому середовищі – місцеве самоврядування, державний орган із земельних ресурсів( і то частково).

На наш погляд варто провести професійну дискусію з цих питань із залученням до неї відомих та порядних фахівців у сфері планування території, землекористування, спеціалістів лісового, водного господарства, юристів-земельщиків та експертів з цих питань із країн Європи, наприклад Польщі, Латвії, Литви, Данії, Швеції.

Інститут громадянського суспільства планує організувати такий круглий стіл в найближчі 10-15 днів.
Якщо у вас є якісь конкретні пропозиції щодо питань управління земельними ресурсами, розпорядження землями , зменшення корупційних ризиків – подавайте свої пропозиції нам на електронну пошту csi@www.csi.org.ua