Слідкуйте за новинами

Діти – наше майбутнє! Що це: заяложена теза чи спонукання до дій?

Дата: 22.05.2019

Н. Рохова

Діти – наше майбутнє! Що це: заяложена теза чи спонукання до дій?

Тернопільщина одна з областей, яка динамічно децентралізується. Громади, отримавши повноваження та ресурси, шукають нові шляхи ефективного використання коштів при вирішенні місцевих проблем. Одним із механізмів, який дозволяє меншими ресурсами вирішувати більші проблеми, є співробітництво громад. Саме цим ефективним інструментом місцевого розвитку і скористалися нещодавно Тернопільська міська та Байковецька сільська об’єднані територіальні громади. Ці дві громади уклали Меморандум про співробітництво з метою вирішення спільної для обох громад проблеми підвищення рівня охоплення дітей дошкільною освітою.

Діти-наше майбутнє! Хай там як ця теза заяложена – вона завжди істинна.

Та для громад Тернопільщини це не просто пуста фраза, це дороговказ по якому вони будуть рухатися спільно як мінімум найближчі роки. Адже громади в рамках співробітництва працюють над розробкою проекту саме з такою гучною назвою. Вони погодилися взяти на себе частину відповідальності за майбутнє підростаючого покоління і створити належні умови для їх виховання та соціалізації, закладення основ майбутньої особистості.

Проблема забезпечення населення якісною дошкільною освітою та створення умов для формування початків духовності з перших років життя не є новою. Дошкільна освіта в Україні, хоч і є обов’язковою первинною ланкою системи безперервної освіти, однак не всі діти можуть нею скористатися через відсутність достатньої мережі дитячих садочків. І все ж, не слід забувати, що особливістю дошкільного дитинства є те, що в цей період закладається загальний розвиток дитини. Розвиток дитини, досягнутий в дошкільному віці слугує підґрунтям для набуття нею в майбутньому спеціальних знань, умінь і навичок, формування стійких особистісних якостей. Адже дошкільна освіта є базою цілісного розвитку майбутньої особистості. А тому потребує особливої уваги як зі сторони органів державної влади, так і місцевого самоврядування.

На даний час існуюча мережа дошкільних навчальних закладів обох громад не в повній мірі забезпечує освітні потреби населення.

Аналіз народжуваності впродовж 2013-2018 років показує динаміку збільшення чисельності дітей дошкільного віку. Cтаном на 1 січня 2019 року кількість дитячого населення віком від 2-х до 6-и становить 14724, а місць у закладах дошкільної освіти – 6308. А тому місто Тернопіль має необхідність у розширенні мережі дошкільних закладів.

Байковецька ж сільська об’єднана територіальна громада розташована на відстані 3 км від міста Тернополя. ЇЇ наближеність до обласного центру є надзвичайно вигідною як в плані соціально-економічного розвитку території, оскільки пов’язана з ним побутовими, адміністративним, соціальними, медичними, освітніми та іншими послугами, так і в плані співробітництва.

Серед 10 населених пунктів, які входять до складу Байковецької громади, частина безпосередньо межує з містом Тернополем та активно забудовуються. Незважаючи на тенденцію збільшення народжуваності через розширення нових житлових масивів та заселення новобудов молодими сім’ями, на цій території відсутні будь-які заклади освіти, зокрема дошкільної. Найближчі дитячі садочки знаходяться в обласному центрі. Природно, що більшість сімей проживають у громаді, а працюють у Тернополі, тому вони охоче використовують міську інфраструктуру. Адже їдучи до місця праці їм зручніше по дорозі завозити і забирати дітей саме з дитячих садочків міста.

На сьогодні у громаді функціонує 6 дошкільних навчальних закладів, у яких виховується 210 дітей. Ще 116 дітей, зареєстрованих у Байковецькій громаді відвідують дошкільні заклади освіти у місті Тернополі.

За ці послуги Байковецька громада здійснює міжбюджетні трансферти Тернопільській міській раді. У 2018 році, відповідно до підписаної угоди між Тернопільською міською радою та Байковецькою сільською радою, було перераховано 591,0 тис. грн. Загалом на 2019 рік Байковецькою сільською радою затверджено міжбюджетний трансферт міському бюджету Тернополя в сумі 1 032,750 тис. грн.

Отож, в рамках співпраці Тернопільська та Байковецька громади планують спільно облаштувати в місті дошкільний навчальний заклад на 300 осіб та вирішити існуючі проблеми обох громад. Байківці матимуть 100% забезпечення доступом дітей дошкільною освітою. Що ж до Тернополя, то тут черги в дитячий садочок зменшаться на 30%.

Таким чином, реалізація даного проекту не тільки створить належні умови для виховання дітей дошкільного віку, забезпечить всебічний розвиток людини як особистості, а й зекономить кошти обох громад, які можуть бути спрямовані на інші проекти соціально-економічного розвитку. Спільне облаштування дитячого закладу буде дешевшим для обох громад. Та й Байковецькій громаді не прийдеться передавати міжбюджетні трансферти Тернопільській міській раді. Зменшиться і навантаження на 1 дитяче місце в садочках Тернополя.

Також, в результаті проекту буде створено близько 70 нових робочих місць.

Для розв’язання даної проблеми учасниками меморандуму було розроблено декілька варіантів.

Який з них найбільше відповідатиме потребам громади та вимогам часу буде визначено в процесі роботи з експертами Інституту громадянського суспільства Маркіяном Дацишиним та Олександром Сергієнком. Їх перша запланована поїздка до Тернополя відбулася 13-14 травня. Робоча зустріч з представниками громад увінчалася плідною працею та конкретними здобутками. А дружня атмосфера та оптимістичні настрої учасників зустрічі цьому тільки сприяли.

Отож, громади впевнено рухаються до своєї мети. І як тут не згадати східну мудрість: дорогу осилить той, хто йде!

Нагадуємо, що робоча поїздка експертів до міста Тернополя відбулася в рамках реалізації проекту «Партнерство міських та сільських громад як ефективний інструмент місцевого розвитку», учасниками якого є партнерство Тернопільської міської та Байковецької сільської громади. Проект здійснюється за підтримки Програми «ULEAD з Європою».