Слідкуйте за новинами

«Я зробив це своїми руками»

Дата: 17.10.2018

«Я зробив це своїми руками»

Це вже не гасло, а реалії нашого дня, тому що 12 жовтня в Баранівській ОТГ Житомирської області відбулося свято «День відкритих дверей у швейному та технічному коворкінгах». Свято, на якому не просто святкували, а ще й працювали. Працювати було цікаво і круто, тому що було на чому і було з ким.

Про коворкінги.

Що таке коворкінги мало хто знає. Всі про це говорять і ми говоримо. Це слово іншомовного походження, під час написання проекту та й тепер під час його реалізації нам поки що не вдалося знайти українського відповідника. Отже, швейний та технічний коворкінги Баранівського міжшкільного ресурсного центру – це відкритий простір, де всі можуть працювати, творити, а часом те, що створили і продати.

Хто створив коворкінги в Баранівці?

Цей відкритий простір був створений завдяки проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської ОТГ», який реалізується Баранівською міською радою, Інститутом громадянського суспільства та ПП «Галекс-Агро» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Про обладнання

У сучасні коворкінги було закуплене сучасне обладнання відомих фірм JANOME, METABO, DREMEL. Тут є все, що потрібно для створення одягу та виробів з дерева та металу – швейні машинки, оверлоки, вишивальна машинка, прасувальна дошка, верстат фрезерний, вертикально-свердлильний, токарний по дереву, токарно-гвинторізний по металу та ще більше сотні різних інструменті.

Швейні машинки JANOME – надійні помічники всім, хто любить шити!

METABO та DREMEL – мрія любого столяра в Україні.

3D принтер, про який зараз говорять на кожному кроці, також є в Баранівці.

Про свято

Для того щоб розповісти та показати мешканцям громади можливості коворкінгів командою Проекту був організований день відкритих дверей у Баранівському МРЦ. На нашу думку, важливо готувати дітей змалечку до дорослого життя та підприємництва! Саме на майстер-класах ми вчили школярів виготовляти різні вироби своїми руками. Хтозна, може колись вони на цьому почнуть заробляти, тим паче, що у них тепер є всі можливості для цього.

Відповідали на 1000 питань про коворкінги та проект загалом, на всі «для чого», «яким чином» і «чому», на всі «це все не має сенсу» і «з цього нічого не буде». Сподіваємося, що додали віри, що цей проект дійсно допоможе молоді Баранівської ОТГ стати успішними, впевненими в собі людьми.

Про майстер-класи

Думаєте, складно пошити своїми руками? Насправді це може кожен середньостатистичний учень. І саме це довели наші учасниці на майстер-класах у швейному коворкінгу, які під керівництвом майстрині Олени Іваній пошили 100% ексклюзивні косметички та тепленькі чохли для своїх телефонів.

Пощастило отримати спідницю Олені Бортник, яка стала обраною моделлю серед 15 учасниць майстер-класу «Шикарна спідниця». Під керівництвом майстра для майбутнього виробу учасниці майстер-класу визначали фасон та тип тканини, вчилися працювати з ескізом, знімати мірки, кроїти тканину, з’єднувати деталі. Пані Олена отримала в подарунок спідничку пошиту саме на неї та яка їй дуже личить.

Вишивати власними руками – безсумнівно круто, а як щодо того, щоб замість вас вишивала машинка, яка є у швейному коворкінгу? Але для цього необхідно вміти запрограмувати малюнок вишивки. Костянтин Питянчин під час семінару «Дизайн машинної вишивки» розповідав як просто, швидко та без зайвої мороки подружитись із вишивальним автоматом і почати вишивати все, що завгодно – ініціали на сумці чи рюкзаку або вишивку на футболці чи куртці. Дизайн машинної вишивки був цікавий не лише дівчатам та жінкам, а й хлопцям.

Популярним і захопливим був майстер клас «Розмалюй дерев’яний виріб», дітей неможливо було відірвати від роботи, які з Наталкою Савицькою створювали свої шедеври! Та що там дітей, міський голова Анатолій Душко не міг втриматися від участі в майстер-класі.

У технічному коворкінгу чоловіки та хлопці пробували як же працює той чи інший верстат. На одному з майстер-класів старшокласники змайстрували годівничку, підсвічники, а також зробили підготовчі роботи для майстрування лавки і кухонної дошки.

Одним із запланованих виробів мала бути лавки. За декілька днів до свята, ми зробили оголошення про пошук небайдужих людей (двох-трьох) для її виготовлення. Всі матеріали і обладнання надавалися. Але таких добровольців, на жаль, в той день не знайшлося.

Не відбулися і змагання між вчителями трудового навчання з усіх шкіл Баранівської громади. Умови змагання були простими – із однакових матеріалів створити один виріб з технічного або обслуговуючого виду праці. Але бажаючих також не виявилося.

Популярність 3D-друку набирає обертів. А отже, цінними будуть фахівці у цій сфері. І ми не відстаємо від світових трендів, бо маємо також 3D принтер. Василь Назарчук презентував гурток «3D моделювання» та розповів про створення 3D об’єктів, роботу 3D принтера та як можна розпочати бізнес на 3D друці. Набір на гурток «3D моделювання» відкритий, чекаємо на майбутніх спеціалістів з 3D-друку.

З 8 по 11 жовтня мешканці Барановської ОТГ брали участь у розіграші двох сертифікатів, що надають право на 50 годин вільного доступу до всього обладнання у швейному та технічному коворкінгах або виготовленні виробу на 3D принтері. Переможцями розіграшу стали Леся Томашевская та Людмила Лугова, яким вручили сертифікати на святі «День відкритих дверей у швейному та технічному коворкінгах».

Також сертифікати на 20 годин роботи у коворкінгах отримали дві учениці з Кашперівської школи, які приїхали на свято і пошили собі косметички.

У п’ятницю програма була настільки насиченою, що коворкінги зачинились на півтори години пізніше аніж планувалось, і все одно не встигли усе зробити.

Довелося незаплановано залишитись ще й на суботу, щоб допомогти закінчити вироби. Еко-торбинку для Ольги Бабій, яка не маючи навичок шиття, вирішила створити торбинку з вишивкою, і ще одну спідничку.

Всі майстер-класи були безкоштовними і кожен учасник забрав виготовлені своїми руками речі додому.

Коментарі

Баранівський міський голова Анатолій Душко: «Ми створили простір із принципово іншою якістю уроків трудового навчання. Сподіваємося, що заняття на сучасному обладнанні сприятимуть популяризації робітничих професій, на які є значний попит. До того ж, двері міжшкільного ресурсного центру відкриті для людей, котрі хочуть започаткувати власну справу, адже тут можна спробувати свої сили та визначитися, що зможе приносити прибуток у майбутньому».

Керівник проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» Оксана Загорська«Найближчим часом в МРЦ складуть графік гуртків. Працювати з обладнанням можна буде навіть на вихідних, щоб учні з інших населених пунктів громади мали можливість займатися в коворкінгах».

Координатор ІІІ компоненту Проекту Іван Савицький«Дякую всім. Працівникам Баранівського МРЦ, вчителям шкіл Баранівської ОТГ, відділу освіти, керівництву ОТГ. А найособливіше дякую тим, для кого це все і робилось. Дітям. За усмішки. За творчість. За бажання. За питання. За підприємливість. За те що ВИ є. Не питайтесь чи можна працювати в коворкінгах! ПРИХОДЬТЕ І ВИМАГАЙТЕ. Це насамперед ваша територія. А ми лише ВАШ «обслуговуючий» персонал».

Директор Баранівського МРЦ Віталій Хільченко: «Такому обладнання безперечно може позаздрити будь-яка школа, адже дівчата працюють зі швейними та вишивальними машинками, оверлоками. Хлопці мають змогу опанувати різні верстати та електроінструменти».

********

Проект «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» був ініційований у процесі підготовки Стратегії розвитку Баранівської ОТГ для розвитку унікальної конкурентної переваги, втіленої у гаслі «Баранівка – органічний простір». Метою проекту є економічне зростання Баранівської ОТГ на основі розбудови горизонтальних ділових зв’язків – так званого кластеру – між екологічно орієнтованими місцевими виробниками, покращення локального бізнес-клімату та розвитку відповідної інфраструктури.

«Родзинкою» проекту є апробація (спільно з МОН України) нового підходу до шкільної програми трудового навчання, який передбачає фокус на практичній корисності та майбутній комерціалізації виробів учнів в оснащених технічному, швейному коворкінгах та теплиці. Після першого року апробації цей підхід буде поширений у бажаючих ОТГ Житомирської області, а згодом – по всій Україні.