Слідкуйте за новинами

Децентралізація: можливості комплексного розвитку великих міст та навколишніх громад

Дата: 22.12.2016

Децентралізація: можливості комплексного розвитку великих міст та навколишніх громад

20 грудня відбулася експертно-консультаційна зустріч «Децентралізація: можливості комплексного розвитку великих міст та навколишніх громад», присвячену обговоренню такого явища як: міська агломерація. Організатор заходу – Інститут громадянського суспільства.
Під час зустрічі заступником директора Департаменту місцевого самоврядування Мінрегіону Людмилою Даменцовою, експертами Ігорем Парасюком​ і Олександром Врублевським було презентовано поточний стан справ, що має місце у взаємовідносинах між великими 20-12-8містами та прилеглих до них територіальних громад, зокрема в частині збереження навколишнього середовища та покращення інвестиційного клімату.
У ході другої частини заходу керівник проекту «Експертна та інформаційна підтримка процесу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні» Анатолій Ткачук​ і експерт цього ж проекту Олександр Сергієнко​ виступили з ідеями стосовно концептуальних основ правового врегулювання міської агломерації як складного соціально-економічного явища, яке вже сьогодні стає присутнім, але не має чітких визначених рамок у національному законодавстві.

20-12-3Як правило, в більшості країн Європи є право громад/муніципалітетів утворювати нові об’єднання, як юридичні особи, яким передається частина повноважень, і такі об’єднання найчастіше утворюються навколо великих міст. Закони країн передбачають можливості обов’язкового утворення об’єднань:

Експертами Інституту громадянського суспільства розроблені пропозиції щодо правового регулювання «агломерацій», з якими можна ознайомитися за посиланням.

Ви можете надіслати пропозиції щодо законодавчого врегулювання агломерацій в Україні на електронну адресу csi@csi.org.ua.

Презентації:

Cтан впровадження ЗУ “Про добровільне об’єднання територіальних громад” та “Про співробітництво територіальних громад” Людмила Даменцова from CSIUKRAINE

Як реформа децентралізації вплине на залучення інвестицій? Ігор Парасюк from CSIUKRAINE

Про агломерації в українських реаліях. Анатолій Ткачук from CSIUKRAINE

Агломерація: практика законодавчого врегулювання в Україні. Олександр Врублевський. from CSIUKRAINE