Слідкуйте за новинами

Готуємо новий навчальний курс для старшокласників

Дата: 13.04.2020

Готуємо новий навчальний курс для старшокласників

До уваги голів об’єднаних територіальних громад та вчителів, що прагнуть нового!

Ви можете долучитись до впровадження нового навчального курсу за вибором для старшокласників «Децентралізація. Самоорганізація. Самореалізація.»

Інститут громадянського суспільства, який багато років займається питаннями реформування та розвитку місцевого самоврядування в Україні, експерти якого долучились до підготовки та впровадження української децентралізації, не залишається поза процесом і у нинішні непрості дні. Ми переконані, що саме успішна українська децентралізація зараз стабілізує державу та українське суспільство в умовах слабкості державних інститутів та небезпечної пандемії. Ми так само переконані, що розвивати місцеве самоврядування та власні громади будуть молоді люди, які зараз завершують навчання у школі, але для цього їм потрібні відповідні знання, сформовані на сучасній основі.

Інститут громадянського суспільства готує новий навчальний курс за вибором для старшокласників (10-11 класи) «Децентралізація. Самоорганізація. Самореалізація.», який ми б хотіли запустити у 2020-2021 навчальному році в окремих об’єднаних територіальних громадах, які готові до цього, і в школах, в яких є вчителі-новатори, які прагнуть запроваджувати нові курси та нові методики задля успішності своїх учнів.

Навчальну програму курсу за вибором «Децентралізація. Самоорганізація. Самореалізація.» розроблено з урахуванням Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1392), відповідно до положень «Концепції Нової української школи» (2016 р.) та Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади (2014 р.) і уже передано на розгляд і схвалення МОН.

Це не просто звичайний курс, де є традиційні уроки. Це новаторський курс, що передбачає активне залучення у процес навчання самих учнів, які можуть генерувати свої ідеї, що можуть бути цікавими для впровадження у громаді. Це курс, який відкритий для діалогів школярів із посадовими особами громади, який має стимулювати у школярів міркування про свою роль у громаді, про свої можливості впливати на її майбутнє.

Завданням курсу є у доступній формі сформувати в учнів представлення про громаду, як суб’єкта місцевого самоврядування, яка володіє повноваженнями, ресурсами для створення безпечного та комфортного для проживання середовища, а також розуміти процеси, що в ній відбуваються, можливості кожного впливати на ці процеси. Важливим є також усвідомлення можливостей, які відкриває децентралізація для розвитку громади та її жителів, власної ролі у житті громади та власної самореалізації у громаді.

Характеристика структури курсу

Курс за вибором «Децентралізація. Самоорганізація. Самореалізація.» розрахований на 17 навчальних годин та освоюється старшокласниками протягом одного семестру (по 1 год на тиждень).

Зміст навчальної програми укладений у вигляді запитань, відповіді на які опрацьовуються при освоєнні тем. Ці запитання сформовано на основі практичного досвіду спілкування з старшокласниками. Саме відповіді на ці запитання найчастіше хочуть отримати учні, коли мова заходить про діяльність громади та їх можливість впливати на цю діяльність. В результаті освоєння курсу учні мають мати сформовані відповіді на питання змісту та отримати навички використання знань у інтересах громади та власної самореалізації у громаді.

Вчитель самостійно визначає порядок освоєння тем та кількість годин відведених на них в залежності від особливостей організації освітнього процесу, власного бачення забезпечення ефективності процесу, обізнаності учнів в питаннях, що розглядаються, актуальності тем по відношенню до своєї громади, активності учнів тощо.

В рамках роботи над цим новим курсом буде підготовлено методичний посібник для вчителів та навчальні матеріали для учнів, які складатимуться з інфографіки та текстів, які в доступній формі розкривають теми курсу.

Ознайомитись із проєктом програми курсу можна за посиланням.

Інститут громадянського суспільства планує відібрати до участі у пілотному проєкті із запровадження курсу за вибором «Децентралізація. Самоорганізація. Самореалізація.» 4-6 громад та до 8 шкіл, з цих громад, де буде впроваджуватись курс. Попередньо ми орієнтуємось на активність з Полтавської, Хмельницької, Житомирської, Чернігівської областей, проте не обмежуємо інших.

Офіційне оголошення про відбір учасників буде зроблено по завершенні карантинних заходів та затвердження навчальної програми.

Ми плануємо, що у громадах, де вчителі та керівники громад виявили бажання запроваджувати такий курс будуть проведені відповідні тренінги та інші попередні заходи для освоєння методики викладання курсу, а в процесі викладання консультанти проєкту з Києва зможуть провести для школярів окремі уроки по курсу.

Якщо вас зацікавила ця попередня пропозиція прохання надіслати мотиваційного листа-повідомлення на електронну адресу powerreform@gmail.com. Нам дуже важливо аби в учасників – у громаді та у школі було внутрішнє переконання у корисності нових знань та вмінь для школярів та бажання запровадити такий курс у своїй школі з можливістю розвивати його у подальшому самостійно.