Слідкуйте за новинами

Інформаційно-навчальний захід провели у Байковецькій ОТГ Тернопільської області

Дата: 21.01.2021

Інформаційно-навчальний захід провели у Байковецькій ОТГ Тернопільської області

Про терни і зірки трирічного проекту в Баранівській ОТГ на інформаційно-навчальному заході 20 січня 2021 року в Байковецькій ОТГ Тернопільської області розповідали Маркіян Дацишин та Іван Савицький, координатори проєкту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ».

Відповідно до запиту громади основний акцент під час заходу зроблено на ролі освітян і школи у розвитку громади, а також відповідних інструментах залученості.

Стратегія розвитку Байковецької ОТГ була розроблена за підтримки програми DOBRE на період 2017-2025 роки. Щорічного операційного планування у громаді не проводиться. Окремо затверджена Програма розвитку освіти на 2020-2022 роки, яка, однак, не містить ключових індикаторів успішності.

Громада бере активну участь у різноманітних конкурсах та грантах освітнього напрямку. За рахунок участі у різноманітних програмах отримане методичне забезпечення кабінетів фізики, математики, інформатики, робототехніки. Також в громаді діє обсерваторія.

Основною проблемою залишається юридична підтримка існуючих проектів. Формування  угод партнерства, формування вірного балансоутримувача, робота з фінансами, тощо.

«Байковецька ОТГ має потенціал розвитку молодіжної залученості до розвитку громади, в разі напрацювання дієвих механізмів впровадження проектів на базі освітніх закладів, або напрацювання виводу всіх проектів за межі негнучкого освітнього законодавства, як приклад створення МРЦ», – сказав Іван.

Байковецька ОТГ має ґрунтовно опрацьовану Стратегію розвитку, яка, за оцінками учасників заходу, не інтегрована в операційну діяльність виконавчих органів. Під час обговорень виявилася фрагментарність підходу до молодіжної політики, складові якої (шкільна освіта, позашкільна освіта і робота з молоддю) закріплені за різними підрозділами.

«Близькість громади до обласного центру і наявність сучасної астрономічної обсерваторії можуть створити туристичний магніт для цільової аудиторії як астрологів-аматорів, так і пересічних громадян», – зазначив Маркіян.

Під час заходу поширили роздаткові матеріали, зокрема підготовлені у рамках Проєкту Моніторинговий звіт про виконання Стратегії і Плану місцевого економічного розвитку Баранівської ОТГ за підсумками 2019 року https://bit.ly/2LAZjPe, Звіт про залученість молоді та розкриття підприємницького потенціалу «Молоде Зелене» https://bit.ly/3nvHPlz.

Інформаційно-навчальні заходи організовано в рамках проєкту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ», що реалізується Баранівською міською радою, Інститутом Громадянського Суспільства та ПП «Галекс-Агро» за фінансової підтримки Європейського Союзу.