Слідкуйте за новинами

Оксана Загорська розповіла про результати проєкту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської ОТГ»

Дата: 11.12.2020

Оксана Загорська розповіла про результати проєкту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської ОТГ»

10 грудня відбулася заключна конференція Ініціативи Європейського Союзу «Мери за економічне зростання» для 194 громад-учасниць проєкту, на якій підсумували результати 1 Фази діяльності проєкту в Україні (2017-2020 роки).

Основним результатом Ініціативи визнано реалізацію в українських громадах 6 грантових (демонстраційних) проектів загальним бюджетом 4,3 млн.євро.

Одним із демонстраційних проєктів є проєкт «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ», який реалізується Баранівською міською радою в партнерстві з Інститутом громадянського суспільства та ПП «Галекс-Агро». Про його цілі, завдання та результати, яких вдалося досягти за три роки, під час конференції розповіла керівниця проєкту Оксана Загорська.

На початку свого виступу вона подякувала Європейському Союзу за підтримку в розвитку українських громад та за готовність надалі допомагати місцевим органам влади в розбудові економічно сталих громад. Протягом реалізації проєкту досягнуто прогресу в усіх його компонентах. Проте найбільше успіхів було досягнуто в молодіжній складовій та органічному розвитку бізнесу.

Значне зростання місцевих органічних компаній і просування Баранівської ОТГ, як «органічного простору», сприяє зацікавленості інвесторів громадою. Протягом останнього року кількість компаній-постачальників органічної продукції, сертифікованих у відповідності до вимог ЄС збільшилася до 8 (було 2).

Створена у 2018 році в рамках проєкту Комунальна Установа «Агенція місцевого органічного розвитку – АМОР» відповідає за залучення як грантових коштів, так і інвестицій до громади, вона є своєрідним містком між владою і бізнесом. Завдяки проведеній роботі по залученню інвестицій в ОТГ завершено будівництво сонячної станції.

«Ми пишаємося, що Баранівська громада отримала відзнаку від Світового Банку за один з найкращих Планів місцевого економічного розвитку, який розроблявся командою проєкту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської ОТГ». 70 % завдань, які були заплановані в Плані МЕР виконані, 20% – в процесі виконання», – наголосила Оксана Загорська.

Для організації впровадження Плану МЕР та Стратегії розвитку ОТГ запроваджено інноваційний для українських ОТГ підхід – формування щорічної Дорожньої карти розвитку громади, в якій кожен підрозділ міськради бачить свої пріоритетні завдання, а АМОР виконує функцію моніторингу та координаційно-консультаційної допомоги.

Створено три кооперативи, з членами яких постійно проводиться роз’яснювальна та навчальна робота щодо діяльності кооперативу та його подальшого розвитку. Налагоджена співпраця з ТОВ «Укрмілкінвест» та представниками проєкту Сімейні молочні ферми. На фінальній стадії відкриття першої сімейної молочної ферми в Баранівській ОТГ на 50 корів.

Крім того команда проєкту започаткувала фестивалі для популяризації та поширення діяльності кооперативів.

Завершено будівництво міні-сироварні та ведуться підготовчі роботи з налагодження та запуску її роботи.

Створений у 2018 Баранівський міжшкільний ресурсний центр об’єднує чотири коворкінгів – швейний, столярний технічний, 3Д моделювання та тепличний, куди відкритий доступ для мешканців усіх населених пунктів громади.

У співпраці з Поліським національним університетом започатковано нову для України форму вищої освіти – дуальну. 22 студенти університету навчалися і працювали на сучасних виробничих потужностях місцевих органічних виробників групи компаній ПП «Галекс-Агро» (ТОВ «Органік Мілк», ТОВ «Органічний м’ясний продукт»). На основі цього досвіду університет створив власний Центр дуальної освіти для застосування нової моделі в інших спеціальностях.

«Писати проєкти важко, а реалізовувати їх ще важче. Однак для того, щоб громада розвивалася потрібно залучати додаткові кошти, інвестиції, створювати нові робочі місця, сприяти розвитку малому і середньому бізнесу, саме грантова підтримка дає таку можливість, і нею потрібно скористатися», – підсумувала керівниця проєкту ЄС.

Довідково: У лютому 2018 року стартував ініційований ІГС проєкт «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської ОТГ». Проєкт отримав грантову підтримку у рамках Ініціативи ЄС Мери за Економічне Зростання – Україна (M4EG), спрямованої на допомогу муніципалітетам країн Східного партнерства (Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та України). Необхідною умовою участі в Ініціативі є підготовка (за встановленим алгоритмом і структурою) Плану МЕР, який визначає пріоритети розвитку у середньостроковій перспективі.