Слідкуйте за новинами

Оновлення Стратегії розвитку Хмельницької області

Дата: 20.03.2016

Оновлення Стратегії розвитку Хмельницької області

Стратегія розвитку Хмельницької області готувалась впродовж 2010-11 років і була першою Стратегією в Україні, яка підготовлена на основі кращих європейських підходів до стратегічного планування регіонального розвитку.

Варто сказати, що досвід роботи над цим документом знайшов свою реалізацію в урядових рішеннях, якими було затверджено порядок та методику розробки регіональних стратегій та планів їх реалізації.

На жаль, так сталось, що Стратегія, не зважаючи на свою практичність та логічну канву, фактично так і залишилась «поличним» документом. Стратегія лежала на полиці, а Програми соціально-економічного розвитку на поточний рік приймались , як завжди, без врахування самої Стратегії. Для цього було декілька суб’єктивних та об’єктивних причин. До суб’єктивних належить небажання чи неспроможність тодішньої обласної влади мислити європейськими категоріями і пробувати стимулювати розвиток регіональної економіки згідно розробленої Стратегії. Об’єктивна причина була ще серйознішою – область не мала визначених чи прогнозованих джерел фінансування проектів регіонального розвитку, що випливали із Стратегії.

Після революції 2014 року в Україні об’єктивні підстави нереалізації Стратегії просто відпали. Адже уже в 2015 році область отримала майже 120 млн гривень з Державного фонду регіонального розвитку на реалізацію Стратегії, але вони знову ж таки були використані під різні будівельні проекти, які, як правило, не випливали із самої Стратегії. До того ж, в 2015 році до Плану реалізації Стратегії було внесено ряд змін, які фактично не покращили цей план, а навпаки – додали заходи, які не можуть фінансуватись із ДФРР одночасно із вилученням із плану тих проектних ідей, які прямо відповідають напрямам фінансування визначених умовами закону.

Після нашого першого навчання з головами об’єднаних територіальних громад Хмельниччини і постало питання про уточнення Плану реалізації Стратегії, а можливо і самої Стратегії.

Відтак, 16 березня 2016 року в Хмельницькому відбулось перше засідання Робочої групи з актуалізації2016-03-16 009_ Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області 2020, у якому взяв участь директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

Це є логічним продовженням діяльності Інституту громадянського суспільства у Хмельницькій області в рамках проекту “Підтримки розвитку об’єднаних територіальних громад Хмельницької області”. Адже, в межах цього проекту ІГС системно надає інституційну підтримку ОТГ, особливо в частині стратегічного планування та підготовки проектів розвитку для громад.

Під час засідання робочої групи було обговорено цілу низку питань: як організувати роботу з доопрацювання цих стратегічних документів, на що слід звернути особливу увагу.

Виконуючий обов’язки голови Хмельницької ОДА Василь Процюк висловив сподівання, що така робота знову може бути організована за участі експертів Інституту громадянського суспільства та з використанням європейської методики. Анатолій Ткачук розказав про зміни в законодавстві з регіонального розвитку, нові можливості регіонів та громад в умовах децентралізації та можливі перспективні напрями для розвитку області. Було обговорено можливі проекти, які б сприяли зростанню доходів домогосподарств у сільській місцевості, розвитку туризму, логістики…

РГ-облрадаХмГолова Хмельницького обласного антимонопольного комітету Віталій Олуйко повідомив про ініціативу щодо можливого викупу з державної власності частину Хмельницького обленерго. Проректор Хмельницького національного університету Михайло Войнаренко підтримав ініціативи щодо формування в області кластерів у тих секторах економіки, де для цього уже є передумови.

Цікавою була дискусія щодо можливого відновлення Хмельницького аеропорту. Загалом було досягнуто згоди щодо алгоритму роботи над актуалізацією Плану реалізації Стратегії, створенню малих фокус-груп за різними стратегічними цілями.

Хмельниччина матиме новий План реалізації Стратегії та удосконалену Стратегію, яка враховуватиме нові можливості українського законодавства в сфері регіонального розвитку та можливості ОТГ.

20.03.16