Слідкуйте за новинами

Поганий чиновник потребує режиму секретності, щоб вижити

Дата: 02.03.2011

Сьогодні, 2 березня 2011 року фахівці Інституту громадянського суспільства взяли участь у роботі прес-конференції, яку проводив Східноукраїнський центр громадських ініціатив «Чи законно засекречені генеральні плани міст і кому це вигідно?». Захід відбувся в конференц-залі УНІАН (м. Київ, вул. Хрещатик, 4).

На заході було презентовано результати моніторингу доступності для громадян генеральних планів 196 міст, серед яких всі міста країни із населенням понад 25.000 осіб та курортні міста України. Також громадські активісти презентували позицію щодо забезпечення вільного доступу громадян до містобудівної документації 147 міських, районних, міжрайонних та обласних прокуратур, 26 управлінь СБУ, 18 проектувальних інститутів, профільних міністерств та судів. Усю зазначену інформацію було зібрано шляхом офіційного листування із зазначеними вище інституціями та узагальнено СЦГІ в ході моніторингового дослідження проведеного у 2009-2011 роках в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції».

Окрім інформації про позицію органів державної влади та місцевого самоврядування  громадські експерти представили тематичний аналіз українського законодавства. Зокрема було висвітлено питання про те, як новий закон «Про регулювання містобудівної діяльності» зберігає втаємничення генпланів та пов’язані із цим корупційні ризики.

Результати проведеного дослідження та підготовлені пропозиції представили Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив, керівник проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції» та Олександра Матвійчук, експерт проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції».

Зацікавлені учасники прес-конференції отримали моніторинговий звіт «Доступ громадськості до генеральних планів міських населених пунктів України: збірник матеріалів за результатами проекту», з електронною версією якого можна ознайомитися  за адресою: http://totalaction.org.ua

Олександр Врублевський
юрист-аналітик