Слідкуйте за новинами

Слідами забутих цивілізацій

Дата: 21.10.2019

Н. Рохова

Слідами забутих цивілізацій

Народ, який не знає свого минулого, не заслуговує на майбутнє. Так говорить народна мудрість, так вчить життя. Культурно-історична спадщина нашого народу – це той безцінний скарб, який наповнює нас духовно, заявляє світу хто ми є, наскільки глибоке наше коріння.

Історія поліського Овручу – маленький фрагмент великої канви української історії. Це прадавнє місто, що засноване на річці Норинь ще в дохристиянську епоху Київської Русі. В літописі про нього вперше згадується в 946 році як древлянське місто, яке було підкорене княгинею Ольгою. Древлянський князь Олег Святославович мав Овруч за столицю.

За рік після хрещення киян у Дніпрі, непокірних древлян хрестять у Норині. В честь цієї події будується золотоверхий храм святого Василя.

Собор й до нині стоїть на найвищому місці та приваблює своєрідною красою.

Мал.1 Церква святого Василя в Овручі

Німий свідок майже цілого тисячоліття. Його стіни пам’ятають орди хана Батия, набіги татар, похід на Русь литовського князя Гедиміна, свавілля радянської епохи. Так, наприкінці XIX ст. в Овручі налічувалось 10 православних церков, костел, синагога, а в радянські часи залишився лише Василiвський собор.

Неподалік Овруча розкинулося місто Олевськ. За археологічними дослідженнями територія сучасного Олевська була заселена ще в 4 тисячолітті до нашої ери. В східній частині міста знаходиться давньоруське городище та курганний могильник.

Мал.2 Древлянський колодязь в Олевську

Приїжджих місто приваблює сакральною пам’яткою 16 століття – Свято-Миколаївським православним храмом.

Мал.3 Свято-Миколаївська церква в Олевську

На теренах сучасної Олевської громади можна побувати в найдивовижнішому і наймістичнішому місці в Україні – Кам’яне село. Це унікальна пам’ятка геології, яка навіває роздуми і не залишає байдужим жодного, хто сюди потрапляє.

Мал.4 Кам’яне село

В 33 км від Овруча осіло древнє місто Словечне. Віднедавна місто змінило свій статус на село. На теренах Словечанської та Олевської громад знаходиться Поліський заповідник. Між цими двома поселеннями пролягає Словечансько–Овруцький кряж. Він має дивовижний і нетиповий для регіону ландшафт, характерний для гірської місцевості. Кам’яні нагромадження, високі, обривисті схили і каньйони зі справжніми гірськими струмками вражають своєю мальовничою красою. Кряж складається з пісковика і декількох видів кварциту, вік яких сягає мільярда років. Тут знаходяться єдині в Європі поклади пірофілліта – дуже рідкісного і унікального мінералу. Більш того, на схилах кряжа ростуть реліктові дерева – понтійська азалія, кам’яний дуб і чорна береза. Як ці гірські південні рослини сюди потрапили ніхто не знає. Під час археологічних розкопок в цій місцевості були знайдені залишки поселень епохи мезоліту і неоліту, кургани та артефакти бронзового століття.

Мал.5 Словечансько–Овруцький кряж

Отакий величезний пласт архітектурно-культурної та історичної спадщини знаходиться на території древньої землі древлян, який говорить про нашу унікальність, нашу природу, нашу нескорену душу.

Сьогодні древні Овруч, Олевськ та Словечанськ є центрами однойменних об’єднаних громад. Об’єднання стало своєрідною відправною точкою нового етапу розвитку поселень. Наскільки успішно вони будуть розвиватися залежить від самих громад, від їх вміння не тільки виокремити свою унікальність, а й від готовності до налагодження доброзичливих партнерських стосунків із сусідами, бажання співпрацювати. Саме реформа місцевого самоврядування відкрила для громад нові можливості для економічного зростання, наділивши їх ресурсами та повноваженнями. Сьогодні вони самостійно визначають: як і з ким працювати, які пріоритетні напрямки для себе обирати.

За результатами проведеної оцінки перспективних напрямів підприємницької діяльності, що проводилась в рамках проекту ПРООН «Розвиток місцевого потенціалу для підтримки малого і середнього бізнесу на територіях, що постраждали від Чорнобильської катастрофи» надзвичайно перспективною сферою для ефективного господарювання Овруцької, Словечанської, Олевської громад є туризм. Розвиваючи туризм можна прискорити розвиток і таких видів економічної діяльності, як транспорт, готельний та ресторанний бізнес, роздрібна торгівля, харчова промисловість, будівництво та зв’язок, страхування та фінансове посередництво, діяльність у сфері відпочинку й розваг, культури і спорту. Однак перетворення громад в туристичну принаду вимагає пошуку нових, творчих підходів, об’єднання зусиль місцевої влади та суб’єктів туристичної діяльності.

Отож, запустити механізм ефективного господарювання на виявлених місцевих перевагах громади вирішили спільно. Пов’язані спільним історичним минулим та натхненні сучасним Овруцька, Словечанська та Олевська громади вирішили не тільки зберегти i примножити своє історичне минуле, а й стати цікавими і привабливими як для українців, так і для світової громадськості. З цією метою в лютому місяці поточного року вони підписали Меморандум про співробітництво і взяли участь в проєкті «Партнерство міської та сільських територіальних громад як ефективний інструмент місцевого економічного розвитку». Проєкт реалізується Інститутом громадянського суспільства за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». В рамках меморандуму громади домовилися реалізувати спільний проєкт «Створення туристичного кластеру «Древлянський край». Консультативну допомогу в розробці проєкту надають досвідчені експерти Інституту Маркіян Дацишин та Олександр Сергієнко. Даний проєкт направлений на перетворення туризму в одну з найбільш прибуткових галузей економіки громад, що забезпечить значний внесок у соціально-економічний розвиток, а також створить сприятливі умови для відпочинку та зміцнення здоров’я мешканців і гостей громад.

Мал.6 Робоча зустріч з розробки проєкту

За попередніми оцінками, на території громад завдяки природнім туристичним ресурсам уже є суттєвий потік туристів. Це і паломники, туристи сімейного відпочинку,велосипедисти, які мандрують по кряжу, екстримали, транзитні туристи з Білорусії. Щодня приїздить від 200 до 400 автомобілів із сусідньої держави. З огляду на це громада прагне розвивати інфраструктуру, аби сусіди не просто приїздили, а й залишалися тут ночувати, інвестуючи таким чином в громаду.

Окрім дивовижної природи та унікальної історії, фактором, який приваблює туристів є місцеві фестивалі. Це і Фестиваль «Поліська Пані картопелька», який в минулому році зібрав біля 10 тисяч учасників. Популярним також є фестиваль байкарів, фестиваль «Поліська шляхта» та фестиваль «Овруч Акорд-фест», які мають своїх прихильників. Щороку учасників дійств стає все більше.

Проте туристи мають обмежені можливості витрачати кошти. На жаль, пропозиції на місцеві товари і послуги дуже обмежені. За відгуками деяких турагентів, які організовують невеликі групи туристів з Києва, в громадах критично бракує місць для ночівлі, харчування, а також громадських туалетів.

Отож, маючи такий неоціненний туристичний ресурс, громади не можуть в повній мірі реалізувати свій туристичний потенціал через наявні проблеми, а саме: низьку якість туристичної інфраструктури, низький рівень та невеликий асортимент пропонованих туристичних послуг, а також відсутність туристичних фірм, які цілеспрямовано працюють на в’їзний туризм.

Тому в рамках даного проекту буде створено міжмуніципальну туристичну агенцію, розроблено туристичний – маршрут «Слідами зниклих цивілізацій. Овруччина, Словечанщина, Олевщина» за допомогою якого буде визначено об’єкти туристичної привабливості даних громад, покращено їх матеріально-технічну базу, оновлено інфраструктуру туризму та створено інформацію про неї. Буде проведено ремонт дороги, якою безперешкодно можна буде напряму доїхати від Поліського заповідника до Кам’яного села, відремонтовано під мотель панський маєток в с. Хлупляни та облаштовано велосипедну станцію з придбанням 10 велосипедів. Планується також залучити сільське населення для створення садиб зеленого туризму. Для задоволення потреб туристів буде облаштовано три сувенірні містечка та два ринки сільськогосподарської продукції власного виробництва, де будуть реалізовуватися фрукти, ягоди, лікарські трави, фіто-чаї, мед. Залучення самозайнятого населення відбудеться шляхом створення «Школи місцевих ініціатив», яка готуватиме населення до започаткування власної справи. Для промоції туризму буде розроблено та записано 3 відеоролики про історично–культурне надбання територіальних громад, розроблено бренд, навчання місцевих гідів.

Отже, в результаті реалізації проєкту будуть створені умови для збереження і раціонального використання культурно-історичної та природної спадщини, розроблені конкурентоздатні туристичні продукти, створена туристична інфраструктура, що в свою чергу призведе до збільшення туристичних потоків, наповнення бюджету за рахунок податкових та валютних надходжень, припливу інвестицій, збільшення кількості робочих місць.

Сьогодні громади дивляться на туризм як на можливість заробити. Для цього готові не лише говорити, а й робити конкретні кроки.

Згадалася поїздка до Словенії – країни, яка дуже успішно використовує свою природну різноманітність та унікальність для розвитку туризму. Саме ця країна демонструє успіхи співробітництва в цій сфері. Провожу паралелі з Овруцько-Словечансько-Олевським співробітництвом: нехай із запізненням в десяток років, але вони таки протоптують свою стежку в цій царині і вміло вчаться «на ходу». Дасть Бог день і древлянська земля розквітне своїми принадами і потягнуться до неї потоки туристів, милуючись і дивуючись побаченому. Громади ж матимуть втіху від гордості за свій край та задоволення від наповнених місцевих скарбниць.

Отаке-то мені бачиться майбутнє наших партнерів і воно не без підставне. Адже, маючи потужний туристичний потенціал, громади об’єднали свої зусилля, ресурси і впевнено крокують до своєї мети.

Разом до більшого!

Наталія Рохова, інформаційно-комунікаційний менеджер Проєкту «Партнерство міських та сільських громад як ефективний механізм місцевого економічного розвитку»