Слідкуйте за новинами

Стратегічне планування – важливий крок до сталого розвитку громади

Дата: 13.07.2017

Стратегічне планування – важливий крок до сталого розвитку громади

У залі засідань ТОВ «Органік мілк», 11 липня 2017 року, розпочав роботу дводенний тренінг «Розумне зростання об’єднаної територіальної громади. Виклики стратегічному плануванню».

2

Баранівська міська рада стала переможцем конкурсного відбору «Підтримка розбудови інституційної спроможності ОТГ» в рамках проекту «Підтримка розбудови інституційної спроможності об’єднаної територіальної громади», що впроваджується ГО «Інститут громадянського суспільства» за фінансової підтримки «Вестмінстерської фундації за демократію» (Лондон, SW1P 1RT, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії).

3

Захід проходить за участю представників та експертів Вестмінстерської фундації за демократію, ГО «Інститут громадянського суспільства», ДП «Цивільбуд», Попільнянської селищної ОТГ. Від Баранівської громади у тренінгу беруть участь керівники та спеціалісти міської ради, депутати, представники промисловості, бізнесу, освіти, медицини, культури, релігійних конфесій, громадських організацій, Молодіжної ради, засобів масової інформації.

4

Після реєстрації та неформального спілкування з вітальним словом до присутніх звернулися міський голова Анатолій Душко та директор з питань оцінки та досліджень Вестмінстерської фундації за демократію Грем Рамшо.

5

Свою роботу тренінг розпочав із виступу директора з питань науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства» Анатолія Ткачука. Він обґрунтував необхідність стратегічного планування громад, озвучив принципи та етапи створення стратегії розвитку, наголосив на важливості визначення унікальної родзинки, яка стане центром і сприятиме розвитку економіки та зростанню добробуту кожного домогосподарства (наприклад льонарство, ягідництво, туризм, вівчарство, фарфорове виробництво тощо). Твердження «Розвиваємось – стаємо багатшими, або не зростаємо і бідніємо» стало червоною ниткою його доповіді.

6

Далі експерт з питань сільського розвитку, колишній член Парламенту Шотландії Джим Хьюм та експерт з питань вивчення навколишнього середовища та ландшафтної екології Деніс Волтон коротко розповіли про себе та свою діяльність у Шотландії.

7

Закордонні спеціалісти поділилися своїм досвідом щодо місцевого економічного розвитку сільських територій, як ключового компоненту стратегічного планування, щодо залучення домогосподарств до підприємницької діяльності та щодо створення місцевих груп задля економічного розвитку територій.

8

Джим Хьюм та Деніс Волтон розповіли про залучення громадськості до активної участі у житті міст і сіл, про шляхи заохочення людей до проживання в сільській місцевості, про створення фермерських об’єднань і їхній розвиток, про дії, які призводять до загального зростання, про необхідність єднання та обміну якісною інформацією й пропозиціями, навели конкретні приклади стратегічних планів громад та їх впровадження у життя.

9

Експерт з питань місцевих бюджетів та управління фінансами ГО «Інститут громадянського суспільства» Ніна Наталенко ознайомила учасників тренінгу із бюджетним процесом територіальних громад, можливостями збільшення доходів і розумного управління фінансами, провела практичне заняття г з підготовки бюджету ОТГ за програмно-цільовим методом бюджетування (на прикладі програм вуличного освітлення та ремонту доріг).

1

Присутні на заході скористалися можливістю отримати відповіді на запитання, які їх цікавили.

12 липня 2017 року тренінг з питань стратегічного планування продовжив свою роботу.

10

Експерт ГО «Інститут громадянського суспільства» з питань комунікацій та соціального управління Зоя Гаркавенко на початку роботи організувала знайомство учасників тренінгу один з одним та поділ на чотири робочі групи в цікавій ігровій формі.

11

Далі усі працювали над SWOT-аналізом розвитку Баранівської міської об’єднаної територіальної громади (виявлення сильних та слабких сторін, які потребують найбільшої уваги і зусиль) та над визначенням бачень щодо стратегічного розвитку громади.

Завдання для роботи у групах надав експерт ГО «Інститут громадянського суспільства» Маркіян Дацишин. Представники груп презентували результати своєї роботи та обгрунтували їх на загал. Директор з питань науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства» Анатолій Ткачук узагальнив роботу груп та озвучив свої ідеї й висновки.

14

«Комунікація та співробітництво у громаді» – тема виступу експерта з питань сільського розвитку Вестмінстерської фундації за демократію, колишнього члена Парламенту Шотландії Джима Хьюма та експерта ГО «Інститут громадянського суспільства» з питань комунікацій та соціального управління Зої Гаркавенко.

16

Відбулася скайп-конференція з доцентом кафедри графіки Видавничо-поліграфічного інституту НТУУ «Київський політехнічний інститут», головним художником робочої групи з розробки нових одностроїв Збройних сил України Олексою Руденком, під час якої піднімалося питання оновлення місцевої символіки, а члени робочої групи з питань стратегічного розвитку отримали домашнє завдання від розробників стратегічного плану розвитку Баранівської міської ОТГ.

17