Слідкуйте за новинами

Вчитися на роботі: як працює дуальна освіта на базі органічних підприємств ПП «Галекс-Агро» (+ Відео)

Дата: 04.04.2019

Вчитися на роботі: як працює дуальна освіта на базі органічних підприємств ПП «Галекс-Агро» (+ Відео)

Що зробити, щоб сільська молодь не втікала до Житомира, Києва чи закордон у пошуках роботи?

З іншого боку, де знайти кваліфікованих найманих працівників для місцевих підприємств, які готові платити ринкову зарплатню?

Ці два виклики формують «мертву» петлю місцевого економічного розвитку для багатьох територіальних громад України.

Спільно з флагманськими місцевими органічними виробниками ПП «Галекс- Агро» і ТОВ «Органік Мілк» та Житомирським Національним Агроекологічним Університетом (ЖНАЕУ) шукаємо відповідь, користуючись новою для України формою здобуття освіти – дуальною.

Суть інновації у тому, що студенти мають можливість працювати на реальному виробництві набагато більше і системніше, аніж у рамках традиційної виробничої практики. Відтак між роботодавцем і студентом налагоджуються серйозні відносини, які, як правило, завершуються гарантованим працевлаштуванням, не чекаючи отримання диплома про здобуття відповідної кваліфікації.

Одними з перших в Україні у лютому 2019 році 23 студенти ЖНАЕУ з шести різних спеціальностей розпочали практичні модулі дуальної освіти на полях і фермах ПП «Галекс Агро» і ТОВ «Органік Мілк».

«Завдяки дуальній освіті у мене з’явилася можливість попрактикуватися, мати хороші навички і надалі я свою професію пов’яжу з цим підприємством», – ділиться першими враженнями Марія Вознюк, студентка 1 курсу скороченого терміну навчання технологічного факультету ЖНАЕУ.

Студенти ЖНАЕУ підписали відповідні договори про здійснення навчання за дуальною формою здобуття освіти і протягом трьох місяців безпосередньо перебувають на підприємстві. Вони мають повний робочий день, забезпечені безкоштовним житлом, для цього їм виділили кімнати у гуртожитках з відповідними умовами, безкоштовним харчуванням.

Не менш важливо, що стажування повноцінно оплачується, а після його завершення студенти зможуть продовжити договір на літній період або залишитися працювати.

Також кожен із 23 студентів має свого керівника на підприємстві та наставника від навчального закладу, які постійно надають консультації і фахову підтримку.

Олександр Ющенко наголошує, що проектом задоволений і радий, що Житомирський агроуніверситет перший в регіоні пішов на такий крок. Надалі працюватимуть над тим, аби збільшити кількість студентів для підготовки за дуальною формою здобуття освіти[1].

Нагадаємо, що Концепція підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти лише нещодавно (19.09.2018) була схвалена Кабінетом Міністрів України.

Ініціатива впроваджується у рамках проекту ЄС «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ».















Джерело світлин – сайт ЖНАЕУ

[1] http://znau.edu.ua/tidings/top-news/zhnaeu-ta-pp-galeks-agro-uspishno-realizovuyut-proekt-z-dualnoji-osviti#!DSC_0009