Слідкуйте за новинами

Від Меморандуму до залучення інвестицій

Дата: 27.05.2019

Від Меморандуму до залучення інвестицій

Свій перший запланований візит в рамках проекту «Партнерство міських та сільських громад як ефективний механізм місцевого економічного розвитку» експерт Інституту громадянського суспільства В’ячеслав Коваль здійснив на Запоріжчину в місто Мелітополь.

Мелітополь – великий багатогалузевий промисловий центр, розташований на правому березі, колись судноплавної річки Молочної неподалік Азовського моря.

Сприятливий клімат, висока врожайність та якість плодів і ягід зумовлюють значний розвиток садівництва в прилеглих до міста районах. Тільки славнозвісні черешневі сади регіону займають 2,5 тис. га, а це 25% від загальної площі таких садів в Україні. В добавок Мелітополь має вигідне географічне положення, розвинені транспортні магістралі та близькість до курортнорекреаційної зони. Все це, в умовах дії договору України  про зону вільної торгівлі з ЄС, відкриває для Мелітопольщини зовнішні ринки.

Однак багаторічна прив’язка експортної продукції малого і середнього підприємництва Мелітополя до російського ринку стала одним з головних обмежуючих чинників для освоєння інших ринків. Багато з підприємців регіону виявилися не готовими до роботи на ринках країн ЄС, Північної Америки, Близького Сходу та інших регіонів як через внутрішні, так і через зовнішні перешкоди.

Така ситуація спонукала місцеву владу шукати нові можливості та механізми, приймати дієві рішення та здійснювати рішучі кроки в напрямі вирішення існуючих проблем. Детальний аналіз соціально-економічного розвитку міста та прилеглих територій виявив сильні та слабкі сторони, відкрив владі бачення нових можливостей для економічного зростання. В результаті проведеної роботи з’явилася ідея створення центру допродажної підготовки продукції плодоовочівництва, який зможе підвищити конкурентоспроможність плодоовочевої продукції та експортного потенціалу малих і середніх підприємців-виробників цієї продукції.

Ідея швидко переросла в проект, який став практичним кроком в закріплені тісної співпраці, встановлення партнерських стосунків та добросусідства між громадами міста Мелітополь та сільськими Новенською і Семенівською, меморандум про партнерство між якими був підписаний ще 15 березня 2019 року.

Отож, робоча зустріч представників громад-партнерів Мелітопольщини з експертом, яка відбулася 22 травня 2019 року була присвячена саме розгляду даного проекту.

Учасники зустрічі разом із В’ячеславом Ковалем обговорили основні аспекти проекту зі створення центру допродажної підготовки продукції плодоовочівництва та внесли суттєві доповнення.

Присутність досвідченого експерта Інституту в розробці та обговоренні положень проекту дозволила учасникам на деякі речі подивитися під іншим кутом зору, наблизила його до реалій сучасності та вимог часу. Така спільна праця є запорукою розробки якісного та конкурентоспроможного проекту партнерства.

Проект підготовлено в рамках проекту «Партнерство міських та сільських громад як ефективний механізм місцевого економічного розвитку», який реалізується Інститутом громадянського суспільства за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», та є частиною Плану місцевого економічного розвитку, який підготовлено в рамках Ініціативи ЄС «Мери за економічне зростання».