Слідкуйте за новинами

Від парламенту нам потрібна політична підтримка реформи децентралізації.

Дата: 06.09.2016

Від парламенту нам потрібна політична підтримка реформи децентралізації.

Депутати 1У зв’язку з початком роботи п’ятої сесії ВРУ та днем децентралізації в парламенті, 5 вересня Інститутом громадянського суспільства була організована зустріч з народними депутатами.

“Сьогодні ми маємо другий етап об’єднання громад, який суттєво відрізняється від минулого, тому що ініціюється громадськими активістами, місцевими лідерами, які вже побачили перші результати від об’єднання. З одного боку ми спостерігаємо динаміку, де люди побачили плюси процесу децентралізації, з іншого боку – популістів, чиновників районного рівня, політиканів та латифундистів, які агітують людей проти об’єднання. Зараз від депутатів парламенту нам потрібна політична підтримка реформи децентралізації (виступи на телебаченні, поїздки в регіони)” – зазначив директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.Депутати 3

Під час зустрічі були обговорені законопроекти, що не проголосовані на попередній парламентській сесії, але прийняття яких необхідне для успішного продовження децентралізації. Серед таких законопроект № 4772 щодо добровільного приєднання територіальних громад, який дає змогу іншим радам доєднатися до уже утвореної об’єднаної громади, але не проводити повторні вибори.

Вікторя Пташник наголосила на актуальності законопроекту №4389 щодо встановлення особливих вимог до найменування юридичної особи та громадського об’єднання. Метою законопроекту є унеможливлення використання в найменуваннях юридичних осіб та громадських об’єднань словосполучення «територіальна громада», які можуть ввести громадян в оману, зокрема, через сприйняття громадянами таких юридичних осіб та громадських об’єднань як новоутворені об’єднані територіальні громади.

Депутати 2Перелік законопроектів за посиланням.

Також експерти обговорили ситуацію, яка склалася довкола законопроекту №4355 щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель. Погодили провести публічний захід спільно із Мінрегіоном, Держгеокадастром, Асоціацією міст України, експертним середовищем для залагодження протиріч. Детальніше про даний законопроект за посиланнями:

Піднімалося питання про те, що ЦВК не призначає перші місцеві вибори в територіальних громадах, що об’єдналися навколо міст обласного значення, а також в об’єднаних громадах, до складу яких увійшли місцеві ради суміжних районів. Експерти вважають, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, а представники територіальних громад можуть подавати позов до суду на ЦВК.