Звіт про роботу коворкінгів у Пирятинській громаді
Дата: 13.12.2022

Звіт про роботу коворкінгів у Пирятинській громаді
ГО «Інститут Громадського Суспільства» спільно з Пирятинською міською радою за підтримки Європейського Союзу у межах проєкту «Розбудова ланцюжків доданої вартості у молочному та ягідному кластерах Пирятинської громади для розширення економічних можливостей молоді і сільських жителів та еко-орієнтованого зростання» наприкінці літа завершили повне облаштування коворкінгів.
Уже впродовж трьох місяців на базі цих просторів активно проводяться практичні заняття та майстер-класи, тому нижче опишемо результати роботи.
Вересень.
У садовому коворкінгу (на базі Березоворудської загальноосвітньої школи) для учнів 9 класів провели практичні уроки біології на тему «Догляд за ягідником у відкритому ґрунті», «Догляд за ягідником у закритому ґрунті». Також, враховуючи можливості, що з’явилися з появою нового простору, для вихованців старшої школи у навчальний план введено курс «Шкільне підприємництво».
У гончарного коворкінгу тепер є свої сторінки в соцмережах, де можна відстежувати результати роботи
inst. http://bit.ly/3uELORN
У межах Всеукраїнського тижня «Стоп булінгу!» було проведено заняття глинотерапії для діток з інвалідністю. Також відбулися окремі майстер-класи для дітей та дорослих і вчителів трудового навчання Пирятинської громади. План роботи гончарного коворкінгу передбачає гурткові заняття, які проводяться щотижня. Важливою стала виставка у Пирятинському Краєзнавчому музеї, присвячена ювілейним та пам’ятним датам у громадсько-політичному житті українського народу, історичним постатям.
У кулінарному коворкінгу активно проводилися майстер-класи для учнів старших класів та відбулося понад 30 уроків кулінарії. Молодь виготовляла найрізноманітніші кондитерські вироби: від тарталеток до цілих тортів, і заробила 6500 грн. А на технічній базі кафе «Shamrock» системно проводяться майстер-класи з приготування піци.
На базі інноваційного та 3D коворкінгу відбулися уже понад 30 насичених групових уроків, у яких брали участь вихованці ліцеїв та коледжу Пирятинської громади. Протягом занять було проведено 16 майстер-класів на найрізноманітніші теми. Наприклад монтаж радіокомпонентів на друкованій платі, налаштування друку моделі на 3D-принтері засобами ПЗ Cure, виконання токарних робіт на токарному верстаті і ще багато іншого. Започатковано роботу над 13 науково-технічними проєктами задля подальшої перспективи участі в конкурсах.
У швейному коворкінгу провели 2 майстер-класи для учениць старших класів та окремо для жінок, де удосконалювали навички роботи за швейною машинкою. Також пошили понад 6 різних найменувань виробів: шопери, комплекти постільної білизни, фартухи, серветки для місцевого кафе і багато іншого. Училися вишивати сукні, рушники, футболки та інші вироби.
Коворкінг заробив 5600 грн, а відстежувати його прогрес можна в інстаграм-сторінці (https://bit.ly/3VMzwCY ).
Жовтень.
Садовий коворкінг продовжує працювати за визначеним планом. Знову було проведено практичні уроки біології «Догляд за ягідником у відкритому ґрунті», «Догляд за ягідником у закритому ґрунті», але вже для учнів 8 класів. А з вихованцями старших класів навчалися підживлювати сади та ягідники на заняттях.
У гончарному коворкінгу проводяться планові гурткові заняття. Адміністраторка простору Плієва Марина почала розробляти дисконтні картки зі знижкою та подарункові сертифікати для відвідування гончарної майстерні. У соціальних мережах коворкінгу були проведені розіграші для залучення фізичних осіб відвідувати платні майстер-класи з ліплення глиною та гончарства. Відбулася низка майстер-класів для учнів, педагогів Пирятинського Центру дитячої та юнацької творчості, майбутніх першокласників, а також кілька платних занять. Зароблені кошти вкладено у покупки матеріалів для коворкінгів, а на частину проведено закупівлю для потреб ЗСУ.
У кулінарному коворкінгу проведено 3 майстер-класи та 24 уроки кулінарії, де знову виробляли кондитерські вироби на продаж і заробили 5000 грн. Також взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Український коровай», де представили дві роботи. На технічній базі кафе «Shamrock» продовжуються майстер-класи з приготування піци для учнів, а також вдосконалюються навички приготування сирних кульок, нагетсів та зернового хліба.
Листопад.
- У гончарному коворкінгу провели благодійну акцію “Сувенір для ЗСУ”. Також відбувся демонстративний урок гончарства для учнів освітніх закладів Пирятинської ТГ в МРЦ. Продовжуються планові гурткові заняття і майстер-класи. Цього місяця на МК побували працівники Пирятинської міської ради, діти дошкільного віку та учасники платних занять. Адміністраторка коворкінгу продовжує проводити розіграші у соцмережах, вилучені кошти з яких переводяться на потреби ЗСУ. З початку місяця діють дисконтні картки для постійних відвідувачів. Частину зароблених у коворкінгу коштів витратили на його потреби, а залишок становить 3934 грн.
- У швейному коворкінгу провели 2 майстер-класи для учениць 10 класів. Виготовляли іграшки, скатертини та наволочки.
- У кулінарному коворкінгу відбулися 3 майстер-класи для учнів 10 класів, де навчалися виготовляти медові торти. Взяли участь у Всеукраїнському форумі учнівської молоді «Кращі практики природознавців» за напрямком «Розвиток учнівського підприємництва». Учні нагороджені дипломами Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України.
Важливою подією грудня стала участь вихованців Пирятинського центру дитячої та юнацької творчості у Всеукраїнському конкурсі молодіжних науково-технічних проєктів “InventorUA-2022”. Конкурс відбувався з 2 по 4 грудня у Києві, де учні запропонували на розсуд журі 10 власних проєктів, які розроблялися і виготовлялися на базі інноваційного та 3D коворкінгів. Молодь презентувала такі проєкти в різних номінаціях:
Бударів Димитрій “Портативний прилад для дезінфікування та очищення поверхні мобільних пристроїв”, Гавриленко Костянтин “Обладнання для діагностики та реабілітації хребта та суглобів”,
Доценко Дар’я “Застосування спектрального аналізу при виявленні вибухонебезпечних предметів і речовин”,
Гусак Ярослав “Термоелектричний генератор для побутових потреб в умовах обмеженого електропостачання”,
Нагорний Роман “Перспективний спосіб отримання та зберігання ‘зеленого’ водню з метою подальшого використання в технологічних процесах”,
Бігун Вікторія “Розумне відро та утилізація і переробка побутових харчових відходів”,
Соболевська Людмила “SMART-теплиця” для вирощування рослин з використанням методу гідропоніки”,
Богомаз Катерина “Моніторинг стану водойм та якості води в них за допомогою мережі міні лабораторій”,
Божко Роман “Універсальний пристрій для друкування та лазерного гравіювання”,
командний проєкт Доценко Дар’я та Доценко Артем “Система автоматизованого сортування та накопичування відходів пакувальної тари”.
У кожній із номінацій учні зайняли призові місця, всього – 6.
Проєкти Гусака Ярослава, Доценко Дар’ї та Нагорного Романа відібрали до стартап-акселератора з метою подальшого розвитку.
Слідкуйте за нашими новинами!