Слідкуйте за новинами

Пирятинська громада: диверсифікація місцевої економіки в умовах війни і створення можливостей для домогосподарств на повоєнний період.

Дата: 11.12.2022

Пирятинська громада: диверсифікація місцевої економіки в умовах війни і створення можливостей для домогосподарств на повоєнний період.

Напевне саме так можна коротко резюмувати засідання наглядової ради проекту «Розбудова ланцюжків доданої вартості у молочному та ягідному кластерах Пирятинської громади для розширення економічних можливостей молоді і сільських жителів та еко-орієнтованого зростання», який реалізовується Пирятинською міською радою та Інститутом громадянського суспільства за підтримки Європейського Союзу. Проект готувався до війни і мав спрямованість власне на місцевий економічний розвиток, підтримку зайнятості домогосподарств у вирощуванні нішевих культур, сімейному фермерстві, а також створення мережі коворкінгів для учнів та молоді, де б вони могли не тільки отримувати знання, а й навички і вміння , необхідні для входження у доросле життя. Війна внесла тут свої корективи. Значна частина ресурсів пішла на тактичну медицину, допомогу першій хвилі переселенців, але тепер проект таки рухається для досягнення поставлених цілей.

Гнучкість проекту дала змогу оперативно відреагувати на проблеми, які виникли. Заблоковано експорт, елеватори не можут прийняти зерно – закуплено рукави для зберігання зерна. Виявилась потреба розселити переселенців – закуплено ліжка та білизну.

Жителі громади, здається добре зрозуміли проблеми забезпечення харчовими продуктами та взагалі роботою під час війни і досить активно включились у формування осередків самозайнятості за допомогою проекту.

На цьому малюнку можна побачити, що по суті вся територія громади помічена певними знаками, які означають – рукави для зберігання зерна, трактори для обробітку земель, теплиці для вирощування городини, системи крапельного поливу, машину для формування пакетів сіна, сімейні молочні ферми.

Саме  максимальне використання енергії людей, які прагнуть покращити своє життя через самозайнятість дає сподівання на комплексний розвиток всієї території громади. Громада зараз відома завдяки Пирятинському сирзаводу, але тут є можливості для подальшого розвитку молочного напрямку і поєднання його з ягідництвом. Розміщення громади на жвавій трасі, досить недалеко від Києва є її перевагою, яку потрібно використати. Бажання українців та європейців споживати свіжі, екологічно безпечні продукти також дають надію, що формування різноманітних продуктів достатньої товарної маси у домогосподарствах громади дадуть свій ефект для всіх учасників місцевого виробництва.

Аби обробляти індивідуальні ділянки для вирощування городини тепер є 5 мінітракторів з необхідним причіпним обладнанням.

В домогосподарствах встановлюється 67 теплиць!

14 полімерних рукавів для зберігання зерна малими фермерами.

Обладнується дві сімейні молочні ферми, планується відкрити роботи ще на двох таких фермах.

Найбільш важливим у цій роботі є передусім люди. Не техніка, не теплиці чи машини, а власне люди, які повірили у себе і вирішили спробувати свою щоденну роботу вдома перетворити на зайнятість, яка приносить дохід домогосподарству, створює продукти потрібні людям.

Війна 2022 року показала, що втрата значних масивів земель в територіях, які були ключовими для виробництва овочів та фруктів, стала причиною різкого зростання цін на ці товари. Наслід відсутності товарних поставок в 2022 році на переробку ми будемо відчувати і в 2023 році. Удари по великих птахофабриках, відсутність електрики, суттєво знизили виробництво яєць, товарного молока. Обмежений експорт зерновив, привів до обвалу закупівельних цін на зерно. Все це показує  низьку стійкість великих виробництв до кризових ситуаціях і переваги малих сімейних виробництв , які є більш гнучкими у перелашуванні та більш стійкими до зовнішніх впливів. Проте таким малим сімейним господарствам потрібна самоорганізація та підтримка місцевої влади. Все це якраз і реалізовується у громаді завдяки проекту «Розбудова ланцюжків доданої вартості у молочному та ягідному кластерах Пирятинської громади для розширення економічних можливостей молоді і сільських жителів та еко-орієнтованого зростання» та партнерству міськради та Інституту громадянського суспільства.

По війні, коли почненться відбудова, повернуться наші вимушені мігранти з за кордону, почнуть зростати доходи українців, домогосподарства пирятинської громади уже матимуть значно кращі можливості задовольнити попит на якісну харчову продукцію і сама громада зможе стати більш економічно спроможною зі стійкою місцевою економікою, у якій сотні малих виробників створюють різні продукти і мало залежать від коньюктури ринку на якусь одну продукцію.

Ми вдячні Ірині Солдатовій за презентацію виконаної роботи.

Велика подяка народам країн ЄС за їх підтримку України і цього проекту.

А. Ткачук, член Наглядової ради проекту «Розбудова ланцюжків доданої вартості у молочному та ягідному кластерах Пирятинської громади для розширення економічних можливостей молоді і сільських жителів та еко-орієнтованого зростання»